tisdag 11 oktober 2011

Äkta vara

Ibland duger det inte att bara försöka. Den ska helst finnas där naturligt, den där äkta känslan.
Ett leende är inte genuint om personen som ler bara försöker le, men inte menar sitt uttryck helhjärtat. Hon kan då straffas för det och kallas falsk, skenhelig eller kall. Men hon försökte ju le! Försöka duger, eller? Nej ibland räcker det som sagt inte.
Jag kollar med ett halvt öga på höstens säsong av Idol och blir som vanligt både arg och irriterad samtidigt som jag blir glad och fascinerad över unga människors talang och framåtanda. Deltagarna är unga, som vanligt, men de förväntas ändå vara erfarna och insiktsfulla. De ska mena vad de sjunger, det räcker inte att försöka utan det ska vara äkta. Känslan ska komma inifrån, de ska vid 16-årsålder veta vad sann kärlek är, vad sann besvikelse och sorg är, vad livet innebär. Sedan förväntas de även vara superstylade, sjunga perfekt, dansa och röra på sig naturligt och vara nytänkande, rockiga, personliga och tusen saker till. Allt på världens stelaste scen inför en sträng jury och forskande tevekameror. På en scen som är så långt ifrån äkta förväntas de unga talangerna vara just det, äkta.
Vad finns det då här i livet som vi tillåter vara fullgott vid ett tappert försök? När räcker det att försöka, när kräver vi inte att det ska vara äkta vara och att det ska finnas där naturligt? I skolan uppmuntrar vi eleverna till att alltid försöka och göra sitt bästa. Där värdesätter vi kämpaglöd och personlig utveckling, även om regeringen inte alltid låter oss betygssätta processen utan enbart den färdiga produkten. Jag är övertygad om att vi måste få träna oss på att vara äkta. Vi måste öva oss på att kommunicera våra känslor och på att våga släppa fram vårt innersta. Och för att kunna det måste vi även själva känna vårt innersta och klara av att identifiera våra egna känslor. Och det gör vi bara genom att öva oss på det, och att ge det tid. Att som tonåring förväntas gestalta den stora kärleken när man kanske bara upplevt korta förälskelser gentemot den f.n. hetaste artisten tryckt på en OKEJ-poster är att kräva för mycket. Målet är naturligtvis att en uttryckt känsla ska vara äkta, men fram till den finns där, duger det att försöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar